20.02.2018 Av: Bistand/action Postet i: Bistand/action Tags:
Besøk i Mathare

Besøk i Mathare

Før vi begynte reisen vår så vi filmen ''Vi er Kenya'' som ligger ut på NRK. Dette var en film om en gruppe som kaller seg Billian Music Family, drevet av den lokale ildsjelen Billian Ojiwa. Billian er selv oppvokst i slummen og har i sitt voksne liv arbeidet for at barn i Mathare skal ha et annet alternativ til kriminalitet. Vi synes det er utrolig spennende at Billian bruker noe som barna selv synes er gøy som et alternativ til å komme seg ut av livet i slummen. Billian Music Family har også et sterkt fokus på skolegang, og selv om musikken er viktig så er Billian også tydelig på at utdanning skal ha første prioritet.

 

Det første som møtte oss i slummen var Billian og det fantastiske smilet vi kjente igjen fra dokumentaren. Billian introduserte oss for hans venninne og samarbeidspartner Lizet, som forbløffet hele klassen da det avslørte at hun hadde studert to år i Volda og snakket knakende god sunnmørsdialekt. Deretter tok han oss ut i slummen sammen med de to guidene Tobias og Leon. Selv om turen gjennom slummen ikke varte mer enn 30min, så fikk vi mer inntrykk og innblikk enn det noen kan tenke seg. Slummen var dekket av små, sammenvokste blikkhus, med åpen kloakk og fluer i hopetall. Allikevel var ikke mangel på humør og gjestfrihet blant de lokale, da saueflokken bistand/action trasket langt utenfor sitt element. Vi fikk blant annet æren av å dra på hjemmebesøk hos en lokal familie som bodde i et skur i slummen. Lizet fortalte i denne sammenheng om de mange utfordringene som møter de som lever i slummen. Privatlivet er nært inteteksisterende, strømnettet er hjemmelaget og livsfarlig, og når politiet ikke tørr å gå inn i området har alle ansvar for eget liv og sikkerhet. Vold, mord og overgrep skjer dessverre alt for ofte for de lokale, og ofrene er i hovedsak kvinner, barn og ungdom.    

 

Billian og Lizet tok oss videre med til deres nyeste samarbeidsprosjekt, et dagsenter som skulle følge den norske modellen. Prosjektet var for tiden bare en tom tomt, og de hadde foreløpig ingen penger å finansiere det med, likevel var drømmen deres forsatt sterk. Deretter dro vi videre til Billian Music Familys nye kontorlokaler, hvor vi fikk en privat opptreden og vi jamma og dansa med rapperne Moses, Patricia, Jeff og resten av the Billian Music Family. Vi danset elevkvelddansen og dansa kenyansk freestyle til beina ga etter.  

 

 

 Vi er utrolig imponert over prosjektet som Billian har startet her. Han vier nærmest hele sitt liv for at barna skal få en større mulighet for å få et godt liv. Vi er stolte over å fått æren av å møte han og være med på å se hvordan prosjektet hans fungerer. Vi liker veldig godt at hans hovedfokus er at barna får utdanning, men også at han har et stort fokus på å få fram det beste i barna og at de får gjøre det de liker. Det er utrolig fint å se hva musikk og dans gjør med barna. 


Vi anbefaler virkelig å se filmen ''Vi er Kenya'' som ligger ut på NRK. Dette er en dokumentar som viser virkeligheten fra livet i slummen og det viktige arbeidet Billian gjør. 


Se filmen her: https://tv.nrk.no/program/koid75003417/vi-er-kenya

Hør en av deres fantastiske sanger her: 

https://www.youtube.com/watch?v=gO8ji4Wq3wI