28.02.2018 Av: Bistand/action Postet i: Bistand/action Tags: MonduliJuu, Walkingsafari, Riftvalley
Monduli juu

Monduli juu

På lørdag dro vi ut på telttur på en plass som heter monduli juu. Monduli Juu er en hellig masaiplass som masaier fra hele Øst-Afrika ønsker å besøke. Plassen ligger på en fjelltopp med utsikt over Rift Valley, og har en helt fantastisk natur med sjiraffer, hyener og flere ville dyr rett i nærheten. Vi skulle ligge på en camping hvor vi skulle ha med oss 6 jenter som var med i et prosjekt via Make Possible.

 

Vi hadde litt sykdom i gruppen, men se så fin plass de hadde å hvile på.

Vi dro ned til masai-landsbyen Mfereji i Rift Valley for å besøke en skole med 600 elever og 10 lærere. Dette var en boardingskole som Make Possible har et lite samarbeid med. Vi fikk sett sjiraffer og flere av de afrikanske dyra på vei ned og med dette fikk vi en ekstra runde med safari.

Vi dro nedover med de danske misjonærene Sven Aksel og Alan, Sven Aksels kone Jenny og Thomas fra Make Possible. Vi fikk møte lærere ved skolen, foreldregruppa og noen elever fra skolen som Sven Aksel og Alan hold noen taler for og snakket om hvor viktig det var med jenters utdanning. De har noen store problemer her på skolen. Mange av de som går her må gå i flere timer bare for å komme seg på skolen. Dette gjør at når de først kommer seg dit er de helt utslitte og klarer ikke å være 'til stede' fordi de er så slitne. Det er spesielt å se kontrastene her i forhold til i Norge og jeg blir flau når jeg tenker tilbake på hvordan jeg tok skolen som en selvfølge. Her gjør de alt for å få utdanning, mens hjemme satt jeg ofte å var skolelei.
Dette er skolens ''care givers'' de passer på ungene og lager mat osv. 

Da vi kom tilbake til campen ble det litt mer avslapping før det var på tide å slakte en geit.

Vi fikk se på mens masaiene tilberedte geita som de senere grillet på bålet og som vi senere på kvelden spiste rundt bålet mens Svein Aksel fortalte om sitt innholdsrike liv. Denne natten var det en liten gruppe som hadde bestemt seg for at de ville sove ute under den fantastiske stjernehimmelen, med ville Sjiraffer like i nærheten. Myggnettingen ble hengt opp og de fikk en uforglemmelig opplevelse.

Alle fikk en god natt søvn og var klare for Walking Safari tidlig neste morgen. Vi så dessverre ingen dyr, men fikk lære enda mere om Masai kulturen og fikk høre masse om forskjellige trær som var giftige og trær de brukte til medisin, dopapir osv. Vi endte opp på et fantastisk utsiktspunkt over Rift Valley.

Da vi kom tilbake fra Walking safari satt vi oss sammen med de seks jentene som var med oss, og vi fikk høre historien til en av jentene. Hun fortalte om hvordan MOP har hjelpet henne med å gi henne mulighet til skolegang og kunnskap om kvinners rettigheter. Faren ville gifte henne vekk i tidlig alder og nektet å støtte hennes skolegang. Han hadde også sagt til henne at jenter var tomme i hodet.

Jentene som var med oss var alle med i et prosjekt som kalles MOP og det er et prosjekt som er en del av Make Possible. Dette er det Thomas, sønnen av en masai-leder og konen hans Jacklin som leder. De gjør et kjempearbeid for kvinner i dette området. Området er preget av at jenter blir giftet bort allerede ned i 9 års alderen. Mange menn i dette området mener at hodet til kvinner her nærmest er tomt, og at de har lav verdi i samfunnet. Menn kan betale familien til barnet for å få gifte seg med den lille jenta. Jenta blir da nærmest slaven til mannnen. Hun lager mat, bygger huset, passer barna, henter vann og lever et veldig fattig liv.
MOP går ut på å få jenter inn i programmet før de blir giftet bort. De informerer om at jenter har rettigheter, og at de er også store ressurser. De vil at jenter også skal få utdanning, noe vi tar som en selvfølge her i Norge.

 

Vi beundrer jobben som blir gjort av både Make possible og MOP. Vi syntes det er veldig fint å se at Make Possible bruker lokale for å lede deres prosjekt.
Monduli Juu har satt dype spor i oss!