26.10.2016 Av: Erik Larsen Postet i: Botrening Tags: Intervju, Maren, botrening
Intervju med Maren Johanne

Intervju med Maren Johanne

Maren Johanne var elev ved Grenland folkehøgskole skoleåret 2015/2016. Før hun sluttet på skolen i mai, rakk vi å få et intervju med henne. Maren Johanne var elev på botreningslinja. Dette er en linje for elever som trenger tilrettelagt opplæring. Maren Johanne sjarmerte hele skolen med sine sangopptredener, dyktige roller som konferansier og ikke minst med sin unike evne til å dele av sine egne tanker om livet hun lever.

 

Maren Johanne, hva var grunnen til at du søkte folkehøgskole?

Jeg ble anbefalt å søke av venner som har gått på folkehøgskole. Jeg har tenkt på det å gå på folkehøgskole helt siden ungdomsskolen. Mamma og pappa syntes også det var en god idé, så de hjalp meg å søke.

 

Hvordan har skoleåret vært?

GØY!! Det har vært som et eventyr...helt fra dag 2.. Den første dagen var skummel. Jeg kjente bare en fra før på skolen. «Ville folk komme til å like meg? Ville jeg ikke klare å være meg selv lenger??»; mange spørsmål surret rundt i hodet mitt. Men jeg trengte heldigvis ikke å bekymre meg; alle likte meg. De andre elevene smilte og hilste på meg når jeg møtte dem.

 

Hvordan har livet på internatet vært?

Jeg har bodd på enerom på korridor sammen med 15 andre elever fra forskjellige linjer. Det har vært veldig koselig og noen ganger litt strevsomt. Noen ganger har det vært litt bråkete når jeg skal legge meg. Det har vært koselig at assistentene har kommet innom hver kveld og sagt god natt til meg. Noen ganger skulle jeg ønske jeg kunne være enda lenger oppe. «Hæ, er det leggetid allerede nå?» Men det er greit at noen minner meg på at jeg må legge meg slik at jeg klarer å stå opp om morgenen.


Det står arbeidstrening på timeplanen din en dag i uka. Hvor har du jobbet?

Jeg har jobbet i barnehagen som ligger ved siden av skolen. Jeg var litt skeptisk i starten, men var klar for utfordringer. Det har vært kjempekoselig å være med barna i barnehagen. Hver gang jeg går forbi gjerde til barnehagen, roper de på meg og vil at jeg skal komme bort.

 

Hvordan har det vært å gå på botreningslinja?

Jeg har hatt det så koselig dette året og opplevd masse spennende. Høydepunktene har nok vært utenlandsturene til Gøteborg, Paris og Italia.

I botreningsgruppa ser jeg at det er flere som trenger hjelp til ulike ting og at vi er forskjellige. Det er fint å være endel av denne klassen.

Da jeg var 12 år oppdaget jeg at jeg var litt annerledes enn andre i klassen. Da trodde jeg at det bare var jeg som følte meg annerledes. Jeg har en utviklingshemming og føler meg derfor litt annerledes. Dette er noe jeg strever med. Her på folkehøgskolen har jeg klart å være åpen om at jeg har en utviklingshemming.

 

Hva har du lært dette året?

Jeg har f.eks lært å vaske klær og vaske rommet mitt. Jeg synes jeg har blitt mye mer selvstendig på det meste. Skulle gjerne hatt enda mer matlaging. Jeg har lært å vise respekt for andre mennesker. Vi har hatt om mye spennende i tematimene i klassen. Vi har sett sendinger fra Empo-tv. Dette har hjulpet meg til å bli mer bevisst på at utviklingshemming ikke trenger å synes på utsiden av mennesker, at flere har det sånn som meg.

 

Vil du anbefale andre å søke folkehøgskole?

JA! Søk folkehøgskole nå, gjør det, bare gjør det NÅ! Det har vært det beste året i livet mitt.

 

 

Vi takker for et flott år og ønsker Maren Johanne lykke til med sin nye hverdag i nyoppført leilighet i hjemstedskommunen.