Ofte stilte spørsmål - Grenland Folkehøyskole

Hva er forskjellen på folkehøgskole og vanlig skole?

 

Alt er forskjellig. Man er med å bestemme undervisningen  selv. Det er ikke noe pensum som skal gjennomgås, så lærerne kan gjennomføre timene slik elevene ønsker, og legge vekt på det klassen synes er mest interessant. Fagene varierer veldig fra vanlig skole, ved at mange av fagene er praktiske fag som f. eks ballspill, dykkerkurs, maling, sminke eller fotobok.  Man får ikke karakterer, og har heller ikke lekser. Derfor har man veldig mye fritid som man kan fylle med akkurat det man selv ønsker. Siden alle bor på skolen  blir man ekstra godt kjent med hverandre. Dette skaper et kjempebra sosialt miljø:-)

(Les artikkel om folkehøgskolelivet skrevet av en tidligere elev)

Hvor mye koster det å være elev på folkehøgskole?

Kostnadene varierer fra skole til skole. Det man betaler for er å bo og spise. Undervisningen er gratis på alle skoler. Men mange linjer har reiser og aktiviteter som koster i tillegg til kost og losji. På Grenland så er det litt forskjellige priser avhengig av hvilket internat man velger. Deretter så må man se hva hver enkelt linje har av kostnader på turer og utflukter. Sjekk ut denne artikkelen om hva et folkehøgskoleår koster.
Du får dekket endel av kostnadene ved et år gjennom stipend fra statens lånekasse.
Sjekk ut vår side om pris ved skolen for informasjon om hva de enkelte utgiftene er ved skolen. 

Hvordan går jeg fram for å sende en søknad?

Øverst på nettsidene våre har vi en link til et søknadsskjema som de fleste folkehøgskolene bruker og som er folkehogskole.no sin. Klikk på "søk plass". Her legger du inn informasjon som vi trenger for å behandle din søknad.

Behandling av søknaden foregår slik: Alle søknader blir behandlet så fort vi har dem. Du vil bli kontaktet hvis vi skulle trenge ytterligere informasjon. Ettersending av dokumenter knyttet til søknaden bør du gjøre så snart det er mulig. Har du spørsmål knyttet til undervisningen på skolen kan du kontakte den enkelte læreren på mail. Du finner adressene deres på skolens internettside. Du kan også kontakte skolen på tlf. 35560450 eller på mail hvis du har noe du lurer på. Ønsker du skolebrosjyre tilsendt så kan du sende en sms til 2223 med kodeord "Grenland" og ditt navn og adresse.

Opptak blir gjort fortløpende etter 1. februar. Sender du søknad etter 1. februar vil vi normalt kunne gi et svar innen en uke.Har du ikke fått svar innen to uker bør du ta kontakt med skolen. Sjekk ut opptakskriteriene her. Ønsker om rom blir fulgt så langt det er mulig. Søker du tidlig har du større mulighet for å få ønsket oppfylt.

Trenger du å ta en utskrift for å sende en søknad pr. post klikk på linken under.

Last ned vedlegg

Hvilke kriterier gjelder ved opptak?

Dette er de kriteriene skolen går etter ved opptak:

- Minst 18 år i løpet av første semester
- Lite fravær (evt. god dokumentasjon på fravær)
- Kjønnsmessig jevn fordeling på linjene

Når elever som ellers er like kvalifisert til opptak søker så er det disse kriteriene som er viktigst. Opptaket skjer fortløpende fra 1. februar slik at en god søker som søker sent kan få negativt svar selv om den oppfyller alle kravene.

Dette er de kriteriene skolen går etter ved opptak:

- Minst 18 år i løpet av første semester
- Stort fravær (som ikke kan dokumenteres på en tilfredsstillende måte)
- Kjønnsmessig jevn fordeling på linjene

Når elever som ellers er like kvalifisert til opptak søker så er det disse kriteriene som er viktigst. Opptaket skjer fortløpende fra 1. februar slik at en god søker som søker sent kan få negativt svar selv om den oppfyller alle kravene. - See more at: http://grenland.fhs.no/opptakskriterier/#sthash.9Zvl0gYc.dpuf
Dette er de kriteriene skolen går etter ved opptak:

- Minst 18 år i løpet av første semester
- Stort fravær (som ikke kan dokumenteres på en tilfredsstillende måte)
- Kjønnsmessig jevn fordeling på linjene

Når elever som ellers er like kvalifisert til opptak søker så er det disse kriteriene som er viktigst. Opptaket skjer fortløpende fra 1. februar slik at en god søker som søker sent kan få negativt svar selv om den oppfyller alle kravene. - See more at: http://grenland.fhs.no/opptakskriterier/#sthash.9Zvl0gYc.dpuf

Kan man velge å bo sammen med en venn/venninne man kjenner fra før?

Hvis du har noen du kjenner som også skal begynne på skolen kan dere søke om å få dele rom. Men det er ikke lov å dele rom med kjærester uavhengig av kjønn.

Det står at skolen blir låst 22.30. Hvordan fungerer dette i praksis?

Prinsippet med å låse er å hindre at personer som ikke går på skolen, skal kunne ta seg inn i internatene. Men hver enkelt elev kan bevege seg fritt, og har sin egen nøkkel som de kan bruke når de vil. Man har eget ansvar for når man vil komme og gå. Alle utgangsdører på internatene har smekklås slik at man med nøkkel eller kode enkelt kan komme seg inn igjen. De andre byggene blir avlåst ca. 22.30.(23:30 i helgene)

Er det gode TV muligheter på skolen, med tanke på å se serier, sport og diverse andre sendinger?

Grenland folkehøgskole har to TV´er. I retrostuen ved elevkjøkkenet er det muligheter for å se på kanalene som inngår i Rikspakken fra RiksTV. I tvrommet/biblioteket har vi TV2 sportsabonnement med Premier league-kanalene, på prosjektor i hd-kvalitet, og det ofte god stemning og engasjement under helgens kamper. Det er også en kinosal på skolen med lerret som benyttes hyppig og det blir som oftest vist film hver kveld.

Hva skjer på kveldene?

Det er alltid mye som skjer på kveldene. Noe er organsiert av f.eks. stipendiatene mens andre ting blir satt i gang av elevene. Det aller meste er frivillig men enkelte ting slik som elevkvelder er obligatorisk. Det er mye man kan finne på på egenhånd som f.eks. sandvolley, bordtennis, biljard, kortspill, ballspill i gymsalen, film i kinosalen, brettspill eller bare sosialisere seg med medelevene, du trenger i hvertfall ikke å bekymre deg over ting å finne på - tiden går alt for fort her på Grenland, dessverre.

Hvordan er maten på skolen?

Vi får servert mye god og variert mat. Det er fire måltider om dagen. Av og til kan det være litt kø for å få forsynt seg. Elevene kan også skrive opp ønsker på matretter til kjøkkenet. 
Vi har også et elevkjøkken på skolen som er godt utstyrt for at elevene skal kunne lage seg mat utenom måltidene.

Hva skjer hvis man ikke kommer overens med romkameraten?

Da har man sjanse til å søke om å få bytte rom men det er ytterst få som det ikke fungerer med. Når man skal bo på dobbeltrom er de fleste ekstra tolerante ovenfor hverandre.