Hvordan er det å være stipendiat?

Backpacker • 27 / desember / 18

På de fleste folkehøgskoler finnes det stipendiater, altså 2.årselever. Å være stipendiat betyr nødvendigvis ikke at man er vanlig elev over to år, men at man har ekstra oppgaver og ansvar det siste året for å skape en best mulig hverdag for de nye elevene. Les mer om stipendiatlivet her!

Første skoledag i august møtte spente elever opp på skolen, mange flyttet hjemmefra for første gang. Selv om dette var et år vi hadde gledet oss til, kjente vi også litt på nervøsiteten. Hvor skal jeg gå når jeg kommer dit? Kommer jeg til å trives? Hvordan vil klassen bli?

I det bilen svingte opp på tunet ble folkemengden tydeligere, tenk at alle disse ukjente fjesene snart skulle kalles venner! Før vi rakk å bekymre oss for hvor vi skulle gjøre av oss ble vi møtt av en imøtekommende gjeng i rosa t-skjorter, dette var stipendiatene våre. Fra første dag spilte stipendiatene en viktig rolle i livet på skolen, ikke bare på den sosiale biten, men det var også godt å kunne stille spørsmål om alt det praktiske til noen som har gått der før. På Backpack er vi så heldige å ha to stipendiater, og her skal dere få bli bedre kjent med Solveig!

Solveig Dikkanen Salmela er ei herlig jente på 20 år. Hun kommer fra Asker, og går nå 2.året her på Grenland. Solveig har mye engasjement og et hjerte av gull, som beundres av oss andre.

Hva var det som fikk deg til å søke Backpack her på Grenland i fjor, Solveig?

«Da jeg var ferdig på videregående så visste jeg ikke helt hva jeg ville gjøre videre i livet, det eneste jeg visste var at jeg trengte ett år der jeg fikk samla tankene mine. Jeg har alltid vært veldig glad i å reise og dra ut på tur, så når jeg fant backpackerlinja på Grenland Folkehøgskole så var det ikke tvil om at dette var linja for meg. Turene var også noe som hørtes veldig spennende ut, så det var egentlig det som avgjorde det hele.»

Hvorfor ville du bli stipendiat, og dermed gå her ett år til?

«For meg så var folkehøgskoleåret ett år der jeg fikk utfordre meg og bli tryggere på meg selv, og mine stipendiater hadde en veldig sentral rolle for akkurat dette. For meg var det viktig at neste års elever skulle føle på det samme som jeg følte på. Jeg hadde lyst til å oppleve det fantastiske året på nytt, men samtidig sørge for at dette året skulle bli det beste året til nesteårselevene.»

Hvordan er livet som stipendiat sammenliknet med livet som vanlig elev?

«Det er ganske mye som er likt fra i fjor ettersom vi er andreårselever, men det er likevel noen store forskjeller. Vi har mye mer ansvar i år enn det vi hadde i fjor, også har vi mange oppgaver som skal gjøres i løpet av en uke.»

Hvilke oppgaver har dere?

«Først og fremst så vil jeg si at vi er miljøarbeidere, vi passer på at folk har det bra og trives i timene. Men vi har også tilsyn- og botreningsvakt, for å hjelpe de ansatte og botreningsassistentene. I tillegg så arrangerer vi aktiviteter og hjelper til på forskjellige arrangementer som for eksempel Thomasmesser.»

Tilbakeblikk til Skottland

Hvilket minne husker du best fra årene på skolen?

«Jeg må vel si at hverdagen på Grenland er det jeg husker best. Selv om turene er helt fantastiske, så var det hverdagen jeg savnet da vi slutta i fjor. Det er noe spesielt med de sene kveldene i korridorene og i dagligstua!»

Har du noen råd du ønsker å gi til de som vurderer å søke fhs til høsten?

«Jeg anbefaler alle å søke. Jeg var selv veldig usikker, men angrer ikke ett sekund. Har fått så mange nye venner som jeg vet at jeg kommer til å ha resten av livet! Også var det ett år der jeg virkelig kunne bli tryggere på meg selv, og vokse som person.»

Det er mange som flyttet hjemmefra for første gang i høst, og hjemlengselen er kanskje noe man legger spesielt merke til i adventstiden. Hvilke juletradisjoner på skolen er dine favoritter, og som virkelig bidrar til julestemning?

«Vi har en julekalender som stipendiatenr har stelt i stand, og for meg var det utrolig morsomt. Vi har også juletre i dagligstua og i gymsalen. I tillegg så har vi juleverksted og pepperkakebaking. Hele skolen blir også pyntet, og hver korridor får hver sin eske med julepynt. Det som er så fint er at uansett hvor du går så får du julestemning.»

Akeglede!

Det er nok mange som vurder å gå på folkehøgskole til høsten, og flere har kanskje allerede søkt. Å gå her på Grenland er absolutt å anbefale, da det virkelig er et løft for livet. Her vil den fine starten på skoleåret legge et godt grunnlag for å raskt føle seg hjemme og å skape gode vennskap. Om man syns det er litt vanskelig å starte samtaler i starten er stipendiatene veldig hjelpsomme til å lette på den litt småkleine stemningen.

Noe som er så fint med årets stipendiater er hvor ulike de er, slik at elevene alltid har en eller annen å kjenne seg igjen i, og å kunne snakke med. De bidrar til mye god stemning, og året hadde virkelig ikke vært det samme uten dem!

Bli med på et år med action, eventyr og sport.

SØK NÅ