string(0) ""

Grenland har mange valgfag De gjør året mer variert


Valgfag er med på å gjøre året rikere og bedre.

Det er gjerne slik at elevene oftest velger en skole pga. linjefaget. Men uten mulighet for å ha andre fag ville året blitt veldig ensidig.

Dette året har du virkelig mulighet til å prøve deg på nye områder eller videreutvikle noe du kan.
Skolens valgfag er organisert i kortere og lengre perioder, og vi har en variert meny å by på. Elevene skal ha 6-8 timer valgfag i uka fordelt på helårs- eller halvårs valgfag. Halvårs valgfag er enten i høst- eller vårhalvåret. Helårs valgfag vil du ha gjennom hele skoleåret.

Noen fag koster litt men du har mulighet til å velge slike som ikke koster noe også.
Du vil få mulighet til å velge disse fagene når du kommer til skolen. Første uka blir det gitt mer informasjon om fagene før du gjør ditt valg. Noen av dem er mer populære enn andre og det er dermed ikke sikkert du får absolutt alle ønsker innfridd. Men vi prøver å gjøre det slik at du blir fornøyd uansett 😀
Har du spørsmål om fagene kan du kontakte skolens inspektør på mail.

N.B.: Skolen forplikter seg ikke til å sette i gang valgfag med lav søkning og forbeholder seg retten til endringer i valgfagstilbudet

Et 2t-fag hvor vi svetter med ballen som hjelpemiddel. Vi skal prøve oss i ulike ballspill som basketball, fotball, håndball, volleyball, innebandy m.m.
Det er også aktuelt å prøve nye former for ballspill.

Band som valgfag passer for deg som har lyst til å spille et instrument eller synge sammen med andre. Det er ikke noe krav om tidligere erfaringer, men dersom du har spilt tidligere og har et eget instrument er det bare positivt! Vi kommer til å prøve oss på ulike instrumenter og forskjellige sjangre, og i løpet av året får vi flere muligheter til prøve dette ut på scenen foran resten av skolen. Ikke noe krav om å ha med eget instrument, bare motivasjon til å prøve nye ting!

Et fag for deg som liker å trene variert og/eller ønsker å lære mer om trening. Vi kommer til å komme innom temaer som: utholdenhet, styrke, bevegelighet, hurtighet, stabiliseringstrening for mage og rygg. Undervisningen er mest praktisk, men inneholder også noe teori.

Dokumentasjon av skoleåret er viktig. For egen del men også for at andre skal vite om hva vi holder på med. Bl.a venner og familie. Derfor har vi bloggfaget som skriver og tar bilder fra alt som skjer. Både på linjer, valgfag og turer. Og alt det utenfor timene.
Du får innføring i wordpress og bruker vår app på telefonen (for det meste) for å legge ting ut veldig enkelt på nettsidene til skolen.

Dette er faget for deg som ønsker å lære mer om en stadig mer populær treningsform og samtidig komme i bedre form! Crossfit er en treningsform som kombinerer styrke, utholdenhet, bevegelighet, spenst og hurtighet. Øvelsene er funksjonelle og er knyttet til naturlige bevegelser.ri.

På dans valgfag er stikkordet DANSEGLEDE 🙂 vi har tidligere jobbet med danser innenfor hip hop, salsa/swing og ulike musikaler, som Grease, Fame og Løvenes Konge. Dere får også mulighet til å koreografere egen dans.

Liker du å være på scenen eller ønsker du å utfordre deg selv? Da er drama noe for deg. Her jobber vi med små og store oppsetninger. Vi underholder på tilstelninger ved skolen og har egne oppsetninger. Vi jobber med grunnarbeid i skuespillerteknikk, teatersport/improvisajon, fysisk teater og manusarbeid. Du trenger ingen erfaring, men lyst til å prøve deg som skuespiller.

Faget er et kurs som fører frem til eksamen slik at man blir sertifisert dykker. Kurset blir holdt av godkjente instruktører med lang erfaring. Vil bli holdt om høsten slik at de som reiser til utlandet kan få glede av dette på reisen.

Valgfaget for deg som skal ta opp fag i løpet av skoleåret og trenger tid og veiledning til dette.

I dette faget blir vi bedre kjent med noen av alle de mysteriene fra fortiden som finnes rundt om i verden. Som f.eks.: hvordan bygde man pyramidene? Har Atlantis eksistert? Hvorfor bygde man Stonehenge? Hvorfor døde Maya-kulturen ut? Hvem bygde Machu Picchu? 

Vi har hele verden som vårt område og alt fra fortiden er aktuelt å fokusere på. Og best av alt; ingen ting er noe dere skal huske for en eksamen. Her er det kun gleden over å få vite litt mer om alt det spennende der ute som driver faget. 

Velkommen til deg som er litt historieinteressert og til deg som ikke er det. Målet er kanskje ikke å lære så mye men å få en større interesse for det som har skjedd før vår tid.

På valgfaget “Fotball For Jenter” er det en gjeng jenter som trener og blir bedre fotballspillere sammen. Vi har treninger med variert fokus både på individuell teknikk og med fokus på taktikk. Vi trener også på andre faser som foregår i løpet av en fotballkamp

Er du glad i å være ute i naturen, kanskje til og med når det regner? I Friluftsliv valgfag er målet å være mest mulig ute i naturen, bli glad i naturen, lære seg å ferdes i naturen, ta vare på naturen og trives i naturen! Vi ferdes i ulike naturmiljøer som for eksempel fjelltur, kanopadling, oppdagelsesferd i en underjordisk kalksteinsgrotte, vintertur med ski, elvekajakk og seiling. Velkommen til nye opplevelser, erfaringer og gleder i naturen!

Er du typen som irriterer deg over ujevne baneforhold året rundt? At det er for mye plass på en utendørs fotballbane? Eller bare foretrekker du kanskje at det er mindre sprett i ballen? I futsal får du jevne baneforhold, lite sprett i ballen og hurtig spill. Futsal er for deg som ønsker å forbedre din teknikk i fotball og som liker at spillet foregår hurtig. Det vil bli mye spill, tekniske finesser og kanskje et snev av sambafotball(?

Ønsker du å bli bedre kjent med botreningselevene eller tenker du at du vil jobbe med mennesker, og ønsker å teste ut dette? Fritidskontakt er et todelt valgfag med en teoridel og en praksisdel. Teoridelen har du 2 t hver uke sammen med de andre som er fritidskontakter. Her har vi om ulike temaer som er relevant i praksisdelen som fritidskontakt samt at du får individuell veiledning. Praksisdelen består av 1,5 t i uka hvor du er fritidskontakt for en av  botreningselevene. Du og den du er fritidskontakt for, finner ut selv når dere vil møtes og hva dere vil gjøre hver uke. Det kan være aktiviteter her på skolen som f.eks trening, formingsaktivitet, spill m.m eller reise utfra skolen for å bowle, se fotballkamp, gå på kino m.m

Her får du muligheten til å være kreativ i mange ulike materialer. Vi jobber med alt fra sying, maling, snekring, oppussing av møbler, støping i betong, redesign av blikkbokser, såpelaging, lysstøping, strikking med mer. Du bestemmer selv hvor mye du ønsker å lage innenfor hvert emne og du kan også velge å jobbe med egne prosjekter.

Ønsker du å kunne spille gitar? Faget passer for deg som ønsker å lære grunnleggende gitarspilling. Vi lærer akkorder, stemming av gitar og lærer å spille forskjellige sanger du som elev ønsker å lære. Ta gjerne med gitar om du har.

Her lærer du å lage rask, sunn, billig og enkel mat fra bunnen slik at du er forberedt på å lage mat når du skal bo for deg selv.

Her trener vi på de grunnleggende ferdighetene i spillet som pasninger, mottak, skudd og finter, i tillegg til spilltrening. Litt om regler og taktikk blir det også, men mest spill og moro.

Et valgfag som i første omgang gir deg sertifisering for grunnkurs i havkajakk gjennom padleforbundet. Videre padles det med ulike mellomrom gjennom hele skoleåret.  Vinterpadling, overnattingsturer og planlegging av turer på egenhånd. Med kajakk som fag opplever du en utrolig natur og skjærgård, like ved skolen. Du lærer også å redde og sikre deg selv og andre, teknikk og navigasjon. Det er fin måte å utfordre seg selv på, samtidig som du lærer en aktivitet du kan ha mye glede av senere i livet. 

Klatring er et valgfag i høsthalvåret. I gymsalen på skolen starter vi med fokus på sikring og teknikk. Etterhvert tester vi også høyere vegger, både inne og ute. Mulighet for å ta brattkort mot slutten av faget.

To timer i uka samles vi til korøvelse. Vi prøver å ha et mest mulig variert sangutvalg og opptrer gjerne på skolens fester eller ved andre tilstelninger.

Er du allsidig, tar en utfordring og glad i å prøve ut nye aktiviteter og idretter? På valgfaget KRIK er fokuset på idrettsglede, allsidighet og samhandling. Her prøver vi ut både tradisjonelle leker og idretter som innebandy, fotball og frisbee, men også idretter og aktiviteter som kinball, tchouckball, kabaddi og vår egen versjon av Mesternes Mester.

Hver torsdag kommer de kjekke elevene med boka under armen til dagligstua for å ha leseglede !

Med varm kakao som tilbehør forsvinner vi inn i Harry Holes verden «world wide» – Tailand, Sidney eller rett og slett Sorgenfrigata i Oslo. Jo Nesbøs krim står på menyen. I en annen krok møter vi Mankell, Cussler og PS, I love you………..Rett utenfor vinduet ser vi PULS-folket på vei ut i løypa. Her er det varmt og myke sofaer og krølle seg i. Og det beste av alt, man blir jo klok av å lese, det utvider horisonten og gir tanker og ideer om mangt og mye. Det er også lov å innrømme at dette er en deilig virkelighetsflukt. Joggingen tar vi senere………………….

Her lærer du å lage vanlige og uvanlige matretter slik at du når du føler for det kan lage god og sunn mat til deg og dine venner. Et 2- timers valgfag.

I Multisport valgfag får du mulighet til å teste mange ulike idretter. Vi har prøvd oss på golf, tennis, kano, fjelltur, speedminton, snørugby, squash, klatring, svømming, skøyter, turn, beachhåndball, sandvolleyball og snøfotball.

Dette faget handler om musikk i ulike former. Vi kommer til å ha fokus på populærkultur og musikkhistorie, vi kommer til å lytte på musikk, vi kommer til å spille musikk og kanskje til og med prøve å lage musikk. I løpet av året blir det ulike konsertopplevelser og som et høydepunkt etter jul drar vi noen dager til Liverpool. 

Krever ingen forkunnskaper.

I dette faget vil du gjennom teori og praksis få kunnskap om ernæring og sunn mat. Vi har fokus på ren og økologisk mat og eksperimenterer innen ulike mattrender, blant annet raw food, vegansk mat, fermentert mat og drikke osv. Vi lager også hjemmelaget og naturlig kosmetikk.

Padel er en racketsport som kombinerer elementer fra tennis og squash. På faget vil du få en innføring i spillet og reglene. Du vil oppleve tidlig mestring, samtidig som du får deg en god treningsøkt.

Faget gjør en innsats for barn og familier som har det vanskelig i Europas fattigste land. Dette skjer i samarbeid med “Misjon uten grenser” som er en kristen organisasjon som hjelper fattige barn og familier i Øst-Europa. I tillegg så reiser elevene ned for å se hvordan hjelpen kommer frem og får lære mer om arbeidet som skjer der nede.

Les mer om faget her

På Racketspill er vi innom ulike idretter som bruker en racket! Vi spiller speedminton på gresset, beachminton på sandvolleybanene, utendørs og innendørs tennis, bordtennis, squash og badminton.

Faget for deg som liker å lage noe nytt av noe som er gammelt! Det kan være et klesplagg du syr om, et møbel du fikser opp eller en gjenstand som får en ny funksjon. Her er det bare å la kreativiteten blomstre!

På skolen er vi så heldige å ha en innendørs sandvolleyballhall. Det gir oss muligheten til å spille sandvolleyball hele året. På faget lærer du teknikk, spilleforståelse og samspill gjennom ulike øvelser og spill. Treningene er varierte og du får spilt både 1 mot 1, 2 mot 2 og med flere på laget.

“Verden er liten når vinden er god!

Seiling valgfag tar deg ut i Telemarks fantastiske skjærgård, her er det flotte forhold for å lære grunnleggende seiling og båthåndtering.
Målet er at du skal lære planlegge en tur for seil og kunne gjennomføre den på en sikker måte.
På valgfaget “sjakk” lærer vi å spille sjakk og måter å utvikle spillet vårt på. Vi spiller mot hverandre og lærer om nettsteder og apper som vi kan bruke for å spille og lære mer. Ingen krav til forkunnskaper

Et fag med fokus på å ha det gøy gjennom mestring på terrengsykkel. Vi skal sykle mye, være mye ute og oppleve flere former for stisykling /terrengsykkel.

  • Sti i nærmiljøet
  • Bike park
  • Enduro
  • Fjellsykling

Noe om sykkelvedlikehold, reparasjon og renhold – vi vil også sveipe innom arrangement og tilrettelegging av sti.
Faget krever ingen forkunnskap utover at en har lyst til flytte grenser og utfordre seg sjøl. Samtidig vil dette også være et fag for de som har syklet en del terreng, vi strekker strikken og lager utfordringer for hver enkelt.
Et knallfag om en liker frisk luft og action… 

Timene samles opp gjennom året, slik at en drar på ulike dagsturer gjennom vintersesongen. Kongsberg, Gautefall og Rauland er anlegg vi pleier å besøke. Faget tilrettelegges for alle nivå. Det blir tid både til frikjøring, instruksjon, lek og morro.. Vi er stadig på pudderjakt!

Et halvårs valgfag hvor du kan få sjansen til å lage det meste som kan strikkes; votter, lue, skjerf, tepper osv. Men du må selv stå for innkjøp av garn og arbeidet. Vi hjelper til med råd og veiledning i forhold til det du måtte ønske å lage. Og kommer med tips om hva som kan lages. Har du ingen kunnskap om strikking får du selvfølgelig opplæring først.

Lær alt du trenger for å komme i gang med digital musikkproduksjon. Enten du skriver egne låter og vil lære å lage proffe demoer, eller bare vil lage «beats» på datamaskinen din. Vi kommer til å jobbe både i grupper og individuelt, og kommer til lære alt fra å lage den neste sommerhiten til podcast eller rockelåter. Vi bruker Logic Pro X og GarageBand på Mac, men om du har andre ting tilgjengelig, må du gjerne bruke det. Det er en fordel å ha en egen maskin, men skolen har også maskiner vi kan bruke i timene.

På Squash valgfag reiser vi til Larvik og spiller på 3 squash baner der. Det er et populært fag, og du trenger ingen erfaring fra før for å ha glede av spillet. Timene med squash er fylt med høyt tempo, temperament og mye engasjement 🙂

Her er vi på tur til mange topper i Grenlandsområdet. De siste tyve årene er det en gruppe mennesker som har laget en nettside som heter “titoppern” hvor de merker løyper opp til de høyeste toppene i Grenland. Dette skal vi benytte oss av og prøve å “bestige” endel av dem. Bli med på tur ut i frisk luft med mulighet for å bli litt sprekere og helt sikkert få mange naturopplevelser😀

Yoga øker både styrke og fleksibilitet i tillegg til at det har en beroligende effekt på sinnet. På dette kurset lærer du pusteteknikk, avspenning og grunnleggende stillinger i Ashtanga Vinyasa Yoga.

Målet med volleyball valgfag er at elevene skal få oppleve glede og mestring. I tillegg skal de kunne utvikle sine tekniske ferdigheter og få en bedre forståelse av spillet. 

I volleyballøktene bruker vi både vanlig volleyballnett og longnet. Longnet gjør det mulig at alle kan spille samtidig og få mange flere balltouch enn man ville fått i et vanlig spill. Det fører til at en utvikler teknikk og ballforståelse raskere. 

Alle skoleår fortjener en årbok. Her jobber vi med å samle inn og sette sammen gode historier og minner fra året deres.  Dette for at du og vi skal kunne bla og mimre oss gjennom skoleåret deres her på Grenland Folkehøgskole år etter år etter år.
This error message is only visible to WordPress admins

Error: API requests are being delayed. New posts will not be retrieved for at least 5 minutes.