Jødisk sabbat og folkedans

Reiseliv • 13 / januar / 19

Israel har satt sine spor i oss, og den jødiske kulturen viste mange spennende sider av seg. Fredagen som var fikk vi dermed gleden av å få være med på en jødisk sabbat. Vi fikk besøk av Alex, en god venn av Morten, og hans kone Gertie. De hadde med seg brød, vin, lys og jødiske salmer og bibelvers.

Kvelden startet med en liten innføring i hva sabbat er og hva det betyr for jødene. Alex fortalte oss at sabbat er den viktigste helligdagen for dem, og skal minne dem om skapelsen, utvandringen fra Egypt og om Sinai-pakten. Den feires den siste dagen i uken, og skal derfor være forbeholdt hvile og gudstjeneste da det var den syvende dagen Gud hvilte etter å ha skapt verden.

Han fortsatte med å fortelle om at moren i huset tenner sabbatslysene når alt er ferdig og klart. Deretter velsigner faren i huset vinen og bryter sabbatsbrødet. Dette brødet går rundt bordet slik at alle får en bit. Brødet dyppes i salt før man spiser det. Det blåses også i et bukkehorn for å markere at sabbaten er i gang. Sabbaten varer nemlig fra solnedgang fredag kveld til solnedgang lørdag kveld.

Etter disse ritualene fikk vi høre noen jødiske salmer og bibelvers. Vi ble til slutt velsignet som Guds barn, da det er tradisjon at faren i huset gjør dette for barna sine før mat. Maten vi fikk servert var kylling og ris, noe som smakte veldig godt. Stemningen var på topp, og det er gøy å få kunne samle klassen på en slik måte en vanlig fredag.

Kvelden fortsatte på dramarommet da det var duket for jødisk folkedans. De fleste av oss var helt nye når det kom til denne type dans, men som en klasse forberedt på nye kulturer og opplevelser, tok vi denne utfordringen på strak arm. Vi danset 2 danser som begge gikk ut på å stå i en stor ring, holde hender på et vis og snurre, gå og klappe etter israelske rytmer.

Vi endte en koselig og vellykket kveld der, og satt igjen med mer kunnskap om jødedommen og dens tradisjoner. Samtidig fikk vi mimre litt tilbake til den flotte turen vi hadde i november. Tusen takk til Alex og Gertie for en flott kveld.

Bli med på et år med action, eventyr og sport.

SØK NÅ