Linjetur til Fagernes i høstferien

ElevbloggenSjakk • 30 / oktober / 22

Sjakklinja deltok den 9.-16. oktober på flaggskipet av internasjonale turneringer i Norge, Fagernes International, som arrangeres årlig med Hans Olav Lahlum ved roret.

Oppladning

I forkant av høsferien var det linjeuker, og nesten hele skolen var bortreist. Første halvdel av uka gikk til dedikerte forberedelser og sjakklig arbeid. Vi leker ikke turnering!

God stemning i bowlinghallen!

På fredagen slo vi oss litt løs med bowling i Porsgrunn, fulgt av pizzafest i klasserommet. Vi fikk her besøk av en sulten gjeng fra Trending Sports, som imponerte nok ved brettet til å få noen stykker pizza, de òg.

Godt humør og god appetitt på tvers av linjer!

Neste dag hadde vi skolen helt for oss selv, og dagen gikk med til matlaging og trivelig sosialt samvær.

Mange kokker, mye søl!

Avreise

Tidlig søndag morgen møtte vi opp på tunet for avreise, sammen med den unge, lovende gjengen fra sjakklinja på Telemark Toppidrett Gymnas.

En spent og ambisiøs gjeng!

Spillested og turneringsprogram

Fagernes er noe avsidesliggende, men de rolige naturomgivelsene og flotte lokalene på Scandic Valdres egner stedet seg ypperlig for en sjakkturnering når man først kommer dit!

Et flott og romslig spillelokale.

Turneringen gikk over 9 runder, der man i hver runde vil trekkes mot en motstander som har like mange poeng som en selv.

Grenlands 11 representanter var fordelt så jevnt det går på de to gruppene, med 6 deltakere i åpen klasse, og 5 i Stormester(GM)-gruppa.

Åpen klasse

Flere av oss var relativt ferske når det kommer til klassisk sjakk, så en turnering som går over en hel uke er både en spennende utfordring, og en påkjenning.

Ivar fikk en blytung start på turneringen, men hentet seg inn mot slutten med to strake seiere før han avsluttet fredelig med en remis mot Andreas Hagen.

Ivar og Andreas var hverandres likemann i siste runde.

Dette var ett av mange internoppgjør mellom Grenland-elever i åpen klasse, som naturligvis medfører litt ekstra prestisje. Ivar møtte også Daniel og Viktor, som ikke var like fredelig innstilt.

Seieren mot Ivar ble Viktors eneste, men han spilte flere remiser der han hadde gode sjanser til å vinne. Soliditeten er der, så med litt mer erfaring blir Viktor farlig i et felt som dette!

Viktor hadde fått nok av remiser, og mot Ivar var han ute etter blod.

Andreas startet bra og slo erfarne spillere, men som konsekvens møtte han desto sterkere motstand. Det ble vanskelig, men ingenting er viktigere for utviklingen som spiller enn å slå litt oppover.

Daniel hadde tidvis en vanskelig turnering, men i tillegg til å slå Ivar avsluttet han med stil med seier i siste runde. Også han møtte betydelig sterkere motstand, så her er det mye lærdom å ta med seg!

Daniel i dyp konsentrasjon.

Benjamin hadde en berg- og dalbane av en turnering. To tap, så to seiere, så to tap, og så to seiere! Kompromissløs sjakk og ingen remiser sier alt om mentaliteten vår kjære stipendiat har ved brettet!

Ser du nåde i blikket til Benjamin? Ikke jeg heller.

Benjamin var selvsagt også involvert i et par internoppgjør, der han slo Viktor, men måtte bite i det sure eplet mot Sondre Pedersen. Sondre hadde den klart beste turneringen av oss alle, og sopte inn hele 56 ratingpoeng! Sterkt!

Sondre spilte godt og ble belønnet med en bokpremie!

GM-gruppa

I første runde sto vi for to overraskelser, da Sondre Melaa spilte remis mot nummer 110 i verden, S. P. Sethuraman fra India, mens Per Fredrik slo den ferske FIDE-mesteren Emerik Dubonnet fra Hell.

Per Fredrik startet bra med en underdog-seier!

Etter denne sterke prestasjonen gikk dessverre ikke turneringen til Sondre helt på skinner. Han hadde først en tapsrekke på 3 partier, før han slo tilbake med 3 strake seiere! I runde 8 møtte ikke motstanderen hans opp, og med et ekstra gratispoeng i lomma fikk han sjansen til å møte sterk motstand i siste runde. Dette endte dessverre med tap, og tross et resultat under par fikk Sondre vist at han kan hevde seg mot de store gutta, og vi vet at han kommer sterkere tilbake!

Sondre matchet superstormester Sethuraman!

Tobias startet med en rufsete seier mot et av Porsgrunns unge talenter, Eirik Austad. I runde 2 måtte han derimot bite i det sure eplet mot Rameshbabu Vaishali, en av verdens ledende kvinnelige spillere. Han slo rett tilbake med en seier i neste runde, og hadde alle sjanser til å slå sterke Linus Johansson i runde 4, men dette endte med remis. Runden etter var han på vei mot en mirakelredning etter å ha kommet i store vansker mot veteranstormesteren Kaido Kulaots, men glapp remisen på målstreken. I et så sterkt felt kan det være vanskelig å slå tilbake etter et nederlag, og resten av turneringen ble tøff for Tobias sin del, men han rakk absolutt å vise at han kan hevde seg mot svært sterk motstand!

Tobias mot IM Johansson.

Det ble kun ett internoppgjør mellom Grenland-elever i denne gruppa. I fjerde runde møttes Per Fredrik og Jacob i et spennende parti der begge hadde sjanser underveis. Per Fredrik dro i land seieren til slutt.

Prestisjeoppgjøret mellom Per Fredrik og Jacob!

Etter dette hadde Jacob fått nok, og slo til med to strake seiere. I runde 7 hadde han også svært gode sjanser til en sterk seier mot FM VonHirsch, men klarte ikke helt å få ballen i mål. Etter tapet i runde 8 hadde han igjen en kjempestilling i siste runde, men også dette ebbet ut i remis. Jacob fikk med det ikke full uttelling for spillet sitt, men klarte absolutt å heve seg etter en vanskelig start på turneringen.

Jacob vartet opp med godt spill, men hadde ikke marginene på sin side.

Per Fredrik fikk det tøffere utover i turneringen etter den gode starten, og rotet bort gode stillinger og tapte i runde 6, 7 og 8. Seieren i siste runde berget likevel et greit resultat, hele turneringen sett under ett.

Tung turnering, men Andreas er en kriger.

Ingen fikk en hardere turnering enn Andreas Hausken. Noen ganger er man i flytsonen, andre ganger er man i det stikk motsatte. Han tok det likevel som en helt, og slo tilbake umiddelbart i et av sidearrangementene!

Sidearrangementer og andre aktiviteter

Når man spiller en såpass lang turnering, er det viktig å ha andre aktiviteter å koble av med. Det gikk i både fotball, joggeturer, biljard og pianospilling.

Et av turens klare høydepunkter var pratelagsjakkturneringen, der Grenland-laget «Dracula og hans hjelpere» med Tobias, Jacob, Sondre Melaa og Andreas Hausken gikk helt til topps!

Vinnerlaget!

Vi reiser hjem med bagasjen full av verdifull erfaring, klare for neste utfordring!

Bli med på et år med action, eventyr og sport.

SØK NÅ