I min praksis uke valgte jeg (Anne) og fire andre fra action og bistands klassen og dra ned til Tacloban i Filippinene, til organisasjonen Streetlight.
Streetlight er ledet av en norsk mann som heter Erlend. Han startet organisasjonen Streetlight som 21-åring, på dette tidspunktet var streetlight et lite barnehjem. Mens i dag er det mer et senter hvor barn kan få verktøyet til å velge et bedre liv og til å få en praktisk utdannelse.
«Vi jobber for å endre verden for et barn av gangen» – Streetlight.
HVORFOR HAR VI PRAKSIS?
Praksisen skal handle om bistandsarbeid, hvor man velger å jobbe med dyr eller mennesker. Hovedpoenget med praksis er å lære mer av hvordan en organisasjon egentlig fungerer som Streetlight, de er en veldedighets organisasjon. Hvor de jobber med ulike programmer som; study center, skills training, sports, street programs, helthcare, life skills and independent living og family education.
EN DAG SOM FRIVILLIG PÅ STREETLIGHT:
08.00 AM-11.00 AM
Hvorfor har streetlight matlaging hvor foreldre hjelper til? Det gir rom for at foreldrene kan hjelpe barna indirekte med en bedre hverdag med å gjøre noe som dette. Foreldrene vil da føle på at de bidrar til barnets beste. På morningen hjalp vi mødrene med matlagingen, av den varme lunsjen som blir delt ut til barna som er med i programmet.
11.40 AM-12.30 NN
Barna skal slippe å tenke på å skaffe mat og er isteden på skolen og lærer. Streetlight har elever med i programmet sitt fra 5 ulike skoler, som de da lever lunsj til. Dermed ble vi fordelt på hver vår skole hver dag på praksis uka. I ukedagene sitter de utenfor skolen, til barna kommer å henter maten sin og skriver seg opp på en liste.
Jeg var med å levere ut varm lunsj på Kawayan NHS skolen den ene dagen. Jeg snakket med hun ene moren som hadde ansvaret for lunsjen. Hun hadde to barn som var med i programmet til Streetlight. De er fire i familien og bor i et hus i villa sofia, som er en landsby. Moren sa hun ble veldig glad for programmet og spesielt for barna. Hun sa det var den eneste jobben hun hadde, ved å lage maten og gi lunsjen til barna.
12.30 NN – 1.30 PM
Lunsj pause.
1.30 PM – 4.40 PM
Vi gikk til villa Sofia som er en landsby, i nærheten av streetlight. I villa sofia hadde de fleste blitt flyttet fra sine hjem for å bo der etter tyfonen i 2013. I landsbyen gikk vi rundt og her fikk vi høre hvordan familiene og de eldre i landsbyen lever.
Vi besøkte en av mødrene som er med i programmet til streetlight, de bodde i huset. Senere besøkte vi Villa Sofia skolen, og ble vist rundt.
4.40 PM – 5.20 PM
Videre hentet vi barna på GMA, gudalupe & Greendale, dette er også noen av skolene barna på streetlight går på. Etter dette kjørte vi dem til streetlight for after school.
5.20 PM – 6.20 PM
Middags pause.
6.20 PM – 8.00 PM
Vi hjalp til på studiesenter hvor alle elevene må gjøre leksene de får på skolen, de får et stempel når de er ferdig med skolearbeidet og da kan delta på aktiviteter. Vi spilte blant annet sandvolley, badminton, lekte ulike leker, spilte fotball, dansa og sang med de.
De har faste dager med fotballtreninger. På fotballtreningene kan barna låne fotballsko. Noen av oss var med på en fotballtrening. De har nå starta med faste treninger, og spiller kamper mot lag fra de ulike landsbyene.
8.00 PM – 9.00 PM
Når det nærmer seg kvelden så blir barna kjørt hjem.
Det jeg sitter igjen med
Det inspirerer veldig at Erlend starta opp streetlight når han var 21 år, det kunne vært meg neste år. Bistandsarbeid er utrolig viktig og veldig lærerikt.
Jeg sitter igjen med å være så takknemlig for å ha blitt kjent med så mange flotte mennesker, med helt ulik bakgrunn. De store smilene, den høye latteren, og de dårlige dagene man har. Vi er utrolig privilegerte og klager over hver minste lille ting. Det er enkelte ting i hverdagen vi glemmer.
Når vi driver med bistandsarbeid får man virkelig sett hvor mye de små tingene betyr noe. Ovenfor de mennesker som lever en tøffere hverdag, under vanskelige forhold, og i mye fattigdom. I barnas hverdag betyr det ekstra mye å bare snakke med deg, høre hva navnet ditt er, og om du er med på å spille fotball. Det å være med på å gjøre en forskjell, og være rundt de betyr så mye for dem og for oss. Denne praksisplassen er noe jeg virkelig tar med meg videre i livet.
Anne❤️✨ Action & Bistand