Skypemøte med Moldova

Action/bistand • 04 / desember / 20

Valgfaget Prosjekt Moldova har hatt to arrangement på skolen den siste tiden, for å samle inn penger til familier i Moldova. Måneskinnstur og live show med blant annet farging av hår og voksing av legger, har gjort at mange i Moldova har fått mat til jul. Denne uka fikk vi skype med noen av menneskene i Moldova som dette faktisk gjelder, og se ulike prosjekter Misjon Uten Grenser driver i landet.

Lederen for Misjon Uten Grenser tok oss med på hjemmebesøk hos to familier som er med i programmet til organisasjonen. De fikk levert julekasser med nok mat for en måned. En slik kasse tilsvarer 350 NOK. Det var fint å se hvor takknemlige de ble. Barna i familien fikk store øyne da de så det lå en sjokoladeplate i eska, og spiste den med en gang.

Etter hjemmebesøkene fikk vi være med på et suppekjøkken, der pensjonister og uteliggere kunne få et varmt måltid hver dag. I tillegg hadde de bønnestund, og leste Bibelutdrag. Disse menneskene har fått forståelse av at deres livssituasjon er et resultat av deres synder. Det kunne virke som religion var det eneste de hadde.

Her får uteliggerne varm suppe

Til slutt ble vi tatt med på et Community Center for alle aldersgrupper. Barn og ungdom kunne komme dit for å male, sy, spille gitar, lære seg pc, eller få hjelp med lekser. Det var også muligheter for å vaske klær, dusje og få et måltid. Foreldrene kunne også komme dit for et eget opplegg. For eldre handlet det mest om å få mat, på bakgrunn av at pensjonen i landet er på 250kr i måneden. Dette dekker så vidt et sted å bo.

En pensjonist får glass med mat for ta med seg hjem fra Community Center
To jenter maler på barne- og ungdomssenteret

På denne tiden av året skulle vi egentlig vært i Moldova. Gjennom Skype har vi likevel fått et lite innblikk i hvordan hverdagen er for noen som ikke er så langt unna oss. I juletiden blir forskjellene enda tydeligere. Dette er noe å tenke på når vi går inn i jula med kjøleskap, frysere og kjøkkenskap fylt opp av godsaker.

Bli med på et år med action, eventyr og sport.

SØK NÅ