Spørsmålene om Grenland du ikke finner svar på andre steder <3

InternateneNyheterReiseliv • 25 / januar / 21

Når jeg begynte på skolen i august var jeg full av forventninger og nysgjerrighet. Jeg hadde så masse jeg lurte på, så mange spørsmål jeg ikke fant svar på. I denne sammenheng tenkte jeg det kunne være hjelpsomt for dere nye søkere, eller nysgjerrige foreldre å ha en plass hvor dere kan få svar på alle de store og små spørsmålene.

Jeg vet iallefall at når jeg kom til skolen ville jeg helst vite ALT på forhånd – spesielt tingene som skulle skje første skoledag. Hvordan kommer vi oss til måltidene, hvem sitter jeg med, hvordan finner jeg rommet mitt, hvor skal jeg gå og når skal jeg dra dit? Jeg var også selvsagt veldig spent på hvordan type mennesker jeg kom til å møte – kom vi til å gå overens ? Ville det ta lang tid før jeg fant noen jeg klikket med? Er jeg den eneste som ikke kjenner noen som går der?

Kjenner DU deg igjen i noen tingene jeg lurte på? Eller bare har lyst på noen tips om første skoledag – fortsett å lese!

Aller først vil jeg bare nevne at alle folk er forskjellige, de andre elevene ville kanskje hatt andre svar på spørsmålene enn det jeg har. Ta svarene mine med en klype salt og vit at året jeg hadde vil gjerne være litt annerledes enn det ditt kommer til å bli. Forhåpentligvis kan mine opplevelser og tanker hjelpe i å gi deg et lite innblikk i hvordan livet på skolen er.

Vi kan begynne med det viktigste – det jeg var mest spent på.

FØRSTE SKOLEDAG.

Hva skjer når jeg kommer på skolen? Hvordan er første skoledag? Hva gjør jeg? Hvordan finner jeg frem?

På grenland folkehøyskole har vi noen fantastiske `Stipper` eller stipendiater som de også heter ( 2. års elever som fungerer som et bindeledd mellom elevene og lærerne på skolen). De er med på organiserte aktiviteter (bla.`Funky Friday`, volleyballturnering, bingo +)  , og ikke minst sørge for at du skal få det best mulig på skolen! 

Da jeg kom på skolen for første gang var det Stippene som ønsket meg velkommen og  viste meg både til rommet mitt og rundt på skolen. Har du noen som helst spørsmål når du kommer første skoledag er det bare å finne en av de. (du ser hvem de er) 

Første dag gikk for det meste til å pakke ut, bli kjent leker, møte klassen din og korridoren og generelt bare prøve å komme seg til rette på skolen.

Det som er så rart med folkehøyskoler er at man blir venner med en gang. Alle er like spent, like nervøse og giret på å bli kjent med hverandre. Alle er kjempehyggelige. Om du er en som liker å snakke mye så får du nok av samtalepartnere – er du litt mer stille i starten så IKKE BEKYMRE DEG – det er nok av folk som skravler så klein stillhet trenger du ikke være redd for. Selv kan jeg ikke snakke så mye for folk som er sjenerte før de blir kjent med noen (er en skravlebøtte selv) , men har flere venner som er og de syntes alle det gikk veldig fint. Er du litt engstelig i sosiale settinger er det heller ingenting å tenke for mye på – Navneleker, volleyball og fotball leken `en i bakken` er de som får mesteparten av oppmerksomheten uansett <3

Første skoledag er det mye som skjer, et lite tips er å prøve å snakke med mange forskjellige og ikke bli for opphengt i bare en person- sosialiser deg litt. På den måten blir folk kjent med ansiktet ditt og du kjent med andres. En annen ting er SI JA ! Om noen spør om du vil være med på noe så alltid si ja, selvom du kanskje ikke er stor fan av eks . bading. Bli med til havet likevel, det er sikkert mange andre som heller ikke vil bade så da kan du bli kjent med de! Jeg kan love at å være med på forskjellige aktiviteter er MYE gøyere enn å sitte alene på rommet å pakke ut hele dagen. Ting blir ikke gøyere enn du gjør det til selv <3

Nå i første omgang av disse innleggene jeg kommer til å skrive fremover tenkte jeg det kunne være greit med en liten Q & A for å få startet ting. Her kommer noen rapid questions and answers:


hvordan er internatene ? forklaringer på layout

INTERNATENE: 

Skolen er delt inn i tre internatbygg. Alle byggene har hver sin standard og sin egen sjarm, så her finner du nok et hus som passer deg. Når man har kommet inn på skolen vil du få utdelt en søknad om hvor du ønsker å bo , om du ønsker enerom/dobbeltrom og bad eller ikke på rommet. De fleste fikk det de ønsket. Om du har en ekstra grunn til at du trenger enerom blir dette prioritert.

Frierstien- det nyeste bygget. I Frierstien har vi fire korridorer. Går du ned trappen kommer du til kjelleren hvor det er lager og rom for oppbevaring. (bla. hvor du kan sette fra deg ski og kofferter du ikke vil ha på rommet). I korridorene er det flere dobbeltrom, men også et par enkeltrom ( også med eget bad). I dette bygget deler to rom bad. Det er en ytterdør du deler med det andre rommet ved siden av deg, innenfor denne finner du følgende : rett frem finner du badet – til høyre er det et dobbeltrom og et annet til venstre. Døren til badet er på gangen mellom ditt og naboen din sitt rom.

Paradisbukta – dobbeltrommene I paradisbukta finner du en rekke dobbeltrom i mange ulike størrelser. Du finner store rom med masse av plass, men også litt mindre rom som gjør det enda mer hjemmekoselig. Selv bor jeg på det minste rommet (om jeg ikke tar helt feil), men det er slettes ikke for lite. Jeg har en stor dobbeltseng, to skap , eget bad , pult og stol. Rommet mitt er kanskje det minste, men det er også ett av rommene som blir brukt mest til oppholdsrom. Alle rommene i dette bygget har luksusen av å ha eget bad (altså du deler bare bad med roomien din). I Paradisbukta deler du kanskje bad med to personer mindre, men du deler vaskerommet med langt flere- så her må du nesten se ann på hvordan du trives best. Jeg har bodd både i Frierstien og nå i Paradisbukta og jeg er storfornøyd med begge bomulighetene. De har begge hver sin sjarm.

Fjerdingen – det eldste internatet

Fjerdingen er det bygget som er lengst unna Paradisbukta ( hvor matsalen ligger i 1.egt med internatene over), dette vil si at det også er det bygget som ligger nærmest kinorommet, ping pong bordene og morgensamling rommet. Fjerdingen er vegg i vegg med administrasjonsbygget, hvor reiseliv rommet er i kjelleren. I Fjerdingen er rommene ganske lik i utseende med de på Paradisbukta. Den største forskjellen er vel at toalettene og dusjene er ute på gangen- altså korridoren din deler på to toaletter og to dusjer.

Alle har eget bad på rommet

Dette er et litt rimeligere internat , men et internat hvor du får mye for pengene. Selv har jeg ikke bodd der, men har snakket med mange av venninnene mine som bor der, og de tenker ikke egentlig over at de må gå ut av rommet for å gå på toalettet. Er du redd for å måtte stå i dokø eller dusj kø? De som har bodd der i år har ikke klagd noe på det , så det er virkelig ikke et stort problem.

Hva bør jeg pakke – ta med ski ?

I starten av året hvert år drar hele skolen på en felles “vinterferie” hvor det blir  masse av tid til å bade ake, slalom, snowboard ++. Reiser du langt kan det være greit å ta med skiene fra begynnelsen av for å slippe styret med det senere, var mange som tok det med å lagret de på lagerrommene. Du kan selvsagt også bare ta de med etter juleferien, men kan være like greit å ta de med i starten om du kjører bil hit. 

Ellers er det mer basic ting du trenger : Sengetøy, håndklær, klær, varme og kalde klær. slippers og varierte sko, pynt til rommet, toalettsaker, såpe, vaskemiddel osv. Får å tenke litt enkelt på det ,så trenger du alt du bruker til vanlig. Skolen fikser toalettpapir og alt du trenger av vaskeutstyr til felles og romvask

På rommene er det skap/skuffer (varierer litt på hvor du bor) så det er nok av oppbevaringsplass. Bor du i Frierstien har du innebygde skuffer under sengen , men bor du i et av de andre byggene kan det være lurt å kjøpe noen bokser på hjul om du vet du er litt sånn som meg – som har litt for mange klær og ting. Sist men ikke minst MÅ jeg nevne kostymer, på fhs er det mange muligheter for å kle seg ut, så om du tar med deg litt ansiktsmaling eller gøye kostymer til utkledning kan det være lurt. Det var en av de tingene jeg savnet mest i første omgang før jeg fikk dratt hjem i ferier å hentet det. Utenom det så er det ikke noe spesielt man trenger å ta med. 

Ønsker dere en mer detaljert pakkeliste så kan jeg selvsagt lage et eget separat innlegg om det.

Dyrene i Paradisbukta
K5 arrangerte beach party med masse lek og dans i volleyballhallen.
Korridorkvelden til K4 – tema : fargebonanza

Er det parkeringsplass? Kan jeg ta med bilen min?

Utenfor Paradisbukta og nede ved volleyball hallen har vi parkeringsplasser hvor du kan parkere bilen din på. Så du kan absolutt ta med bilen din om du ønsker, selv har jeg min bil parkert rett utenfor dagligstua. Bil kan være praktisk om du skal inn til byen eller til butikken, men det er absolutt ikke nødvendig. Den kollektive trafikken rundt her er veldig god.

Hvordan ser ting ut?

Kort fortalt så ser ting veldig bra ut. Alt er ryddig og pent. Korridorstuene er koselig, uteområdene er helt suverene. Styrkerommet har det meste av utstyr, sandvolleyball hallen og gymsalen er fin. Noe det jeg synes er best med fasilitetene her på skolen er uteområdene. Vi er omgitt av nydelig natur hvor vi ofte ser både rev og rovdyr. Fine turmuligheter er det også, med havet som bare er en kort gåtur unna. Jeg er utrolig fornøyd med hvordan alt er og ser ut, kunne ikke tenkt meg noen annen plass enn her.

Styrkerommet er hovedsakelig åpent fra 08 – 23 og tilgjengelig for alle elever
Masse av plass til aktiviteter ute på tunet

Hvordan er egentlig maten ?

Maten vi får på skolen er variert og god. Vi har fisk en gang i uken, og vegetar en dag ( er du vegetarianer eller har allergier blir maten din tilpasset) . Når det verken er vegetar eller fisk har vi eks. Lasagne med hvitløksbrød og salat, Supper, kebab/wrap, gryteretter, gratenger eller kjøtt. Til frokost får vi alltid yoghurt, havregrøt, masse pålegg, brød og knekkebrød og en hel rekke med ulike frokostblandinger. Juice, melk, te og kaffe er det selvsagt også. Til kveldsmat er det det samme som frokosten – yoghurten og grøten.

Dette er Søndagsfrokosten sin det !!
Et litt for realistisk bilde av middagen min når vi hadde kebab for noen uker siden.
Kylling curry salat, salat mix , ost og kjeks med masse god frukt ved siden av.

Lunsj er deilig salatbar, ofte rester fra dagen før eller annen varm mat, brødmat, korn, ost og kjeks og masse deilig frukt. Hver lørdag får vi grøt og boller, og i helgene har vi en rekke sjokoladepålegg til hvert brødmåltid. Det er også mange som har mat på kjøkkenet eller i kjøleskapet på korridorene slik at de kan ta seg litt mat mellom måltidene eller litt nattmat om kveldene. Hver korridor har både vannkoker og kjøleskap. Vi har også et elevkjøkken borte i undervisningsrommet hvor vi har fryser, ovner, micro og stekeplater vi kan benytte oss av.

Under dette innlegget har jeg lagt til noen linker til sider som kanskje vil være hjelpsomme for deg som tenker på Grenland til neste år. ( beste avgjørelsen jeg noen gang har tatt )

Er det noe mer du ønsker et innlegg om ? Noe mer du lurer på? Kontakt oss om det er noe vi kan hjelpe med .

INTERNATENE (offisiell introduksjon)

innblikk i internat 2018 (laget av elever)

Innblikk i internat fra 2019 (laget av elever)

skrevet av Sarah Sophie Mortmannsgård ( reiseliv)

Bli med på et år med action, eventyr og sport.

SØK NÅ